onsdag 23. juni 2010

Procol Harum i Borgundgavlen



For ganske nøyaktig 35 år siden, søndag 6. juli 1975, var Borgundgavlen i Ålesund åsted for en begivenhet av de sjeldne. Midt i hjertet av det vanligvis så fredsommelige museumsområdet fant nemlig sted den største musikkbegivenheten byen til da hadde sett: FestiGavla 75! Riktignok var ikke FestiGavla det første arrangementet i sitt slag - heller ikke i Borgundgavlen. Likevel var det det klart dristigste: For juli på Sunnmøre kan være lunefull, med både skodde og regn. Og som kjent blir jo fallhøyden desto større, jo større den økonomiske satsingen er.

Denne dagen stod imidlertid værgudene arrangøren, Ålesund Jazzklubb, bi. Og undertegnede, som var så heldig å få være blant de 3000 som fylte den gamle stemneplassen, fikk en musikalsk opplevelse som  fremdeles huskes med glede!


Hovedattraksjonen var den britiske gruppa Procol Harum. Og, slik undertegnede minnes, må vel deres to timer lange konsert regnes som nok det aller ypperste på området som iallfall til da var blitt framført innenfor Ålesunds grenser. Selv om gruppa langt fra var noen personlig favoritt på dette tidspunktet, satt den melodiøse rocken som et skudd mellom grantrær og gamle hus.Og trass i et volum, som absolutt kan ha bevirket framskynding av den gamle Borgundbroas endelige endelikt..., minnes lydbildet som særdeles klart og velklingende.

Men, for all del; 35 år seinere er det lett å ta feil angående19-åringens opplevelsesmessige objektivitet. Sikrere da å sjekke samtidens kilder: Og, betryggende nok,  Sunnmøre Arbeideravis sin anmelder viste seg å være ganske enig med undertegnede i sin oppsummering dagen etter. Her het det blant annet:

"...Den verdenskjente popgruppa Procol Harum sviktet ikke.  Med sin spilleglede og sin melodiøse stil trollbandt de sitt publikum i over to timer"

                                          Gudny Aspaas

Andre artister opptrådte også denne dagen: Tungrockgruppa Ruphus med vokalist Gudny Aspaas, folkrockgruppa Folque og trønderrockgruppa Prudence, med en ung, dynamisk Åge Aleksandersen i spissen. I følge Sunnmøre Arbeideravis leverte de to sistnevnte solide konserter, basert på tradisjonell folkemusikk. Her føyde avisas utsendte riktignok til et lite "men: "...Mange kan nok reagere på at de spriter opp den musikken med så mye rytme..."

                                                           Gary Brooker

Kristisk var avisa også til at Prudence var satt opp etter Procol Harum. Det måtte bli et antiklimaks, i følge anmelderen. Bortsett fra dette, og bortsett fra innsatsen til konferansier Herodes Falsk, som "kunne gjort jobben bedre", var Sunnmøre Arbeideravis - på lik linje med trolig de aller fleste andre tilstedeværende - strålende fornøyd med begivenheten.

 Med 3000 mennesker på plass kunne Steinar Nøstvold Jensen i arrangementskomiteen også  melde om pluss i regnskapet. Nøstvold Jensen uttrykte derfor håp om flere slike rockefestivaler i Ålesund skulle la seg gjennomføre - og gjerne også i Borgundgavlen.

                                                             Herodes Falsk

Når det gjaldt"stjernene" i Procol Harum spurte SA-journalisten den bookingansvarlige, Geir Aaslid fra Studentbooking, om Gary Brooker og gjengen var vanskelige å ha med å gjøre: "De er verdens hyggeligste mennesker", var svaret. "Ikke knuser de hotellinventar. Ikke ødelegger de bassenger. De er rolige mennesker."

Noe opptak fra konserten har jeg dessverre ikke kommet over. Avslutter i stedet med et par konsertglimt av  Procol Harum. Det første fra 1977, og det andre fra 2006. Og med disse ønsker jeg alle bloggfølgere en riktig god festivalsommer!






3 kommentarer:

  1. Hei! Ser at du har lagt deg inn som følger av min blogg. Koselig!

    Ble selvfølgelig nysgjerrig på hva du hadde å by på og blir gledelig overrasket her. Som utflytta Ålesunder "sluker" jeg alt om byen min. Så fra i dag har også du fått en ny følger!

    SvarSlett
  2. Takk for god tilbakemelding! Fint å vite at det jeg legger ut blir lest. Ble interessert i å følge bloggen din da jeg så du hadde stoff om Ålesund.

    SvarSlett
  3. Takk for spennende stoff Ivar. Skal følge dette framover, som ålesunder i Eksil

    SvarSlett