lørdag 16. april 2011

Platebutikkdagen


Musikalsk mekka i Ålesund - med meter på meter med vinyl i alle varianter:
Fra Rosenbergs platebutikk i Løvenvoldgata i Ålesund.
Fotografert omkring 1970 av Dagfinn Havnen (Utlånt av Jan Olav Flatmark.)

I dag markeres den internasjonale "Record Store Day" - eller Platebutikkdagen; dersom vi skal forsøke på en oversettelse. Som navnet sier har dagen til hensikt å slå et slag for platebutikkene; og den fagkunnskap disse innehar når det gjelder å plukke ut kvalitetsnyheter på musikkfronten. Nå er det nå dessverre slik at disse små, uavhengige oasene av musikk som fantes rundt om i vårt landstrakte land for noen år siden, er i ferd med å forsvinne.


Her i Møre og Romsdal for eksempel, er det i skrivende stund bare én eneste slik spesialbutikk igjen. Den holder til i Kipervikgata i Ålesund. Lokalavisa Nytt i Uka har hatt en serie om denne saken nå i vinter http://bit.ly/h7TQoE  Artikkelserien og det lokale engasjementet den har avstedkommet, tyder på at temaet engasjerer.

Som musikkinteressert ungdom i Ålesund var platebutikkene faste holdepunkt der vi vanket omkring i bygatene. Alltid spennende var det å finne ut hva som hadde dukket opp siden sist vi var innom. Husker enda gleden ved å oppdage at ei etterlengtet plate endelig var å få tak i, også i butikkene her i Ålesund. Som da Steinar på Aarflot kunne melde at LP nr. to til selveste Free nå også hadde inntatt butikkhyllenene i den lille sjappa i Hellegata. Eller at Alice Coopers "Schools Out" var ventet inn i løpet av neste uke. For ikke å snakke om da Led Zeppelin III med sitt ultrapsykedeliske cover, helt uten forvarsel åpenbarte seg en dag jeg uforvarende åpnet døra til Rosenberg sin butikk i Løvenvoldgata. Julaften var sjelden nærmere enn i slike stunder!
Intens lytting ved platebutikken hos Rosenberg.
(Foto: Dagfinn Havnen. Utlånt av Jan Olav Flatmark.)

Egne opplevelser knyttet til platebutikkene har jeg for øvrig skildret i et tidligere blogginnlegg: http://bit.ly/e9ljzb

I høst fikk jeg låne noen bilder fra Rosenbergs platebutikk. Det var Jan Olav Flatmark som hadde bildene, og de ble tatt av Dagfinn Havnen tidlig på 70-tallet. Og hva er vel mer naturlig enn å presentere disse nettopp i dag på "Record Store Day"; i erkjennelse av at selv om mange av disse tradisjonelle butikkene er borte, er tilgangen til musikk bedre enn noensinne - uavhengig av bosted og bortimot uavhengig av økonomi. Samtidig øker interessen for vinyl igjen. Og flere butikker spesialiserer seg på slike produkt. Så vinylplaten som fysisk objekt forsvinner nok ikke - selv om formidling av musikk har fått helt andre former etter hvert.

Jeg skal likevel ikke stikke under en stol at nostalgikeren i meg tar seg i å savne slike steder som Rosenberg. Derfor bør bildene ikke bare sees, men absolutt også nytes - på denne Record Store Day!

Ufattelig utvalg - vanskelig å velge!
(Foto: Dagfinn Havnen. Utlånt av Jan Olav Flatmark.)

Og selvsagt må ei musikalsk avslutning til - avstedkommet av et platekjøp jeg gjorde nettopp hos Rosenberg en dag i 1971:

The Edgar Broughton Band. Her er "Evening over Rooftops":

3 kommentarer:

 1. Så artig å se bilder fra Rosenberg. Mimre, mimre... Ja, jeg har kjøpt noen plater der. Og hørt på utrolig mange andre. Jeg var fast "gjest" hos Rosenberg, Aarflot og Havnevik. Når jeg ikke hadde råd til å kjøpe, ble det lyttet i timesvis.

  Trist at disse butikkene er borte. Ingenting kan måle seg med en skikkelig platebutikk med god orden.

  Etter første reportasje om platebutikker i Nytt i Uka, var jeg i en diskusjon med Steinar Nøstvold Jensen. Jeg mente det var platebutikk i kjelleren på bygget til Sunnmørsposten, mens Steinar mente det var kiosk m/platesalg. Ville ikke gi meg på at det var platebutikk, for jeg kjøpte nemlig min første Cliff Richard plate der og slikt husker en "ungjente"! Neste utgave av Nytt i Uka ga meg rett ;-)

  Takk for at du tok meg med tilbake til ungdomstiden i Ålesund!

  SvarSlett
 2. Takk for hyggelig tilbakemelding! Husker også platebutikken i Smp-kjelleren. Kjøpte selv ei Beach Boys-singel der. Mener at de også solgte gitarer der og kanskje andre instrument også.

  SvarSlett
 3. Hei.

  Hva var navnet på han som drev Rosenberg-er han i live ?
  Var mye der og på kremmergården hos Leif.-

  SvarSlett