Som så mange andre brukte jeg deler av juleferien til å lese Keit Richards' selvbiografi, "Livet". For en som har fulgt denne gruppa mer eller mindre jevnt, siden midten av 60-åra ga Stones-gitaristens framstilling derfor en rekke assosiasjoner også knyttet til egen oppvekst:
Mens ungene i dag enten flokker seg om fotballklubbene L'pool eller ManU, var det Beatles eller Stones som gjaldt den gangen. Blant 10-åringene på Nørvasund skole var kunnskapsnivået om disse gruppene kanskje ikke alltid like høyt, men desto steilere var frontene: Her var det enten - eller. Og klarte vi å selge nok med eksemplarer av "Sumpen", bar det rett i kiosken for å sikre seg siste eksemplar av Pop-Revyen eller Pop-Nytt. En sjelden gang maktet vi også å skrape sammen til ei singelplate. Den ble til gjengjeldt spilt igjen og igjen til hakk og skraper gjorde det omtrent umulig. Vi lånte plater av hverandre - og vi brakte de med oss til bursdager og andre sammenkomster. Av singelsplater fantes det to typer - som ga ulik prestisje i venneflokken: De som hadde originalcover - og de som ikke hadde det. De siste var de vanligste. Fikk egentlig inntrykk av at originalomslagene forsvant en plass på vegen fra platestudioet i London til Rosenbergs eller Havneviks musikkforretninger i Ålesund. Har i grunnen aldri klart å finne ut hvorfor det var slik...
Men en gang - i året 1967 - forærte min mor meg Stones-singelen "Have You Seen Your Mother Baby Standing In The Shadow" - med fargebilde av gruppa på begge sider! Plata var kjøpt i den langt mer urbane - og sikkert også kontinentale sørlandsbyen, Kristiansand. Og sjelden har vel 11-åringen vært så omsvermet i skoleplana, som da den singelen ble sendt rundt i kameratflokken.
Hellesylt - med Sunnylven kirke i forgrunnen. Kirka er bygd i 1859 og var altså på plass da Ibsen oppholdt seg her. |
Ganske nøyaktig 105 år før 11-åringens henrykkelse over å ha ervervet et platecover i farger, sommeren 1862 - for å være presis, besøkte Henrik Ibsen Hellesylt. Oppholdet her var en del av ei reise Ibsen gjorde på Vestlandet. Reisa var kommet i stand ved hjelp av stipendmidler - og formålet til den unge litteraten var å samle inn folkeviser og sagn. På dette tidpunktet hadde ikke Ibsen hatt sitt endelige gjennombrudd. Reisen ga ham imidlertid både inspirasjon og materiale for å utvikle forfatterskapet videre. Ikke minst gjaldt dette oppholdet på Hellesylt: Mye tyder nemlig på at bygda dannet modell for hjemstedet til presten Brand - som Ibsen skildret i det versedramaet som ga ham sitt endelige gjennombrudd fire år seinere. Tilsvarende at prosten i bygda ga næring til den standhaftige hovedpersonen. Og at ei ung sunnylvsjente dannet modell for ungjenta Gerd - som spiller ei sentral rolle i dette versedramaet. I første handling beskriver Brand ungjenta Gerd på følgende måte:
"Vill er din vei og vill din sjel, -
En langelek med sprukket fjel."
Nå må nok livsførselen til gutta i Rolling Stones - slik den blir levende skildret i Richards memoarbok - regnes som rimelig langt unna de fordringer presten Brand stiller til seg selv og sine omgivelser. Like fullt, det overnevnte sitat fikk ei litt annen betydning da jeg oppdaget at den legendariske gitaristen faktisk hadde ei tilknytning til Hellesylt! På side 402 står slekta til Richards kone, Patti Hansen, omtalt. Den tidligere modellen er selv født og oppvokst i New York - med besteforeldre som alle kom fra Norge Fra Oslo, Tromsø, Kristiansand - og Hellesylt - i følge fotnoten i den norske oversettelsen . At Richards har vært på slektsbesøk i Norge, kom han jo selv inn på i et intervju med TV2 før jul. Om han har vært på Hellesylt, har jeg likevel ingen grunn til å tro - eller...?
Uansett: Det biografiske tilbakeblikket på den gruppa vi flokket oss rundt i 5. klasse ga da også ny aktualitet til en Ibsen-skikkelse som så langt har fristet en tilværelse noe i skyggen av sin mer utsvevende kollega - Peer Gynt. Richards og Hellesylt hjalp til å løfte han ut av den skyggen som Stones så ildfullt skildret i 1967:
Stones i rasbygda Hellesylt. Det skulle berre mangle. Det skal heller ikkje stikkast under ein stol at Stones no skal fronte min faste klesbutikk Dressmann. I følgje butikkjeda har dei absolutt appell til målgruppa. No gler eg meg til å sjå nesten-sunnylvingen Keith Richard med Bilbuksa på scenen.
SvarSlettMed slike perspektiv blir vi nok nødt å bivåne neste Stones-konsert - uten tvil!
SvarSlettEt kuriosa-innslag i slektshistorien til undertegnede er at supermodellen Patti Hansen, gift med Keith Richards i Rolling Stones, har farmor som er født i Ålesund - og en famileforbindelse til familien Nakken i Seattle, til mormorsida vår. Da Rolling Stones onsdag 8. august 2007 spilte på Valle Hovin i Oslo inviterte Patti en del av oss perifere slektninger i Ålesund og Oslo til konserten. Heile 20 VIP-billetter lå og ventet. Og backstage i VIP-rommet før Rolling Stoneskonserten på Valle Hovin i Oslo i 2007 fikk vi både mat og drikke – og hilse på Stones-gutane.
SvarSlettDet har seg slik at Patti Hansen har noen av slektsrøttene sine på Buholmen, der oldefaren Peder Martinus Standal hadde bakeri. Røttene til bakeren går til Hellesylt, Hjørundfjord og Bud.
Peder Martinus Standal var født på Fyllingen i Sula i mai 1861. Han dro til Bud i Romsdal og arbeidet som baker, og der giftet han seg med Ingeborg Hansdatter Mensonigard i 1883. I 1887 flyttet familien til Ålesund, hvor Peder fikk sitt bakerborgerskap i oktober. Peder og Ingeborg fikk tre jenter, Ragna Bertine i 1883, Hansine (Sina) Marie i 1886 og Klara Elvine i 1888. Ingeborg døde i 1891 og Peder døde bare 40 år gammel av tuberkulose i 1901. Familien dreiv bakeriet videre.
Ragna emigrerte til New York i 1903 og ble gift der. Under bybrannen i 1904 brant bakeriet på Buholmstranda ned til grunnen og i mai 1906 emigrerte både Klara og Hansine til USA. Klara giftet seg med Elling Mathias Ellingsen (Nakken), som gjorde det godt i fiskeri i Seattle. Det er gjennom denne familien forbindelsen fra Standal til Nakken-familie i Ålesund og Fiksdal går.
Hansine ble gift med Alfred Martin Hasselberg Hansen. Hun døde i New York i januar 1985. Alfred og Hansine fikk to sønner, Henry Peter og Alfred Howard. Howard giftet seg med Beatrice og fikk mange barn, deriblant Patricia Alvine Hansen, eller Patti, som giftet seg med Keith Richards 18. desember 1983.
Patti Hansen sin tipp-tipp-tippoldefar var Rasmus Pedersen Rørhus fra Hellesylt. En gang han hadde vært i Trondheim for å selge varer, ble jakta han seilte med liggende værfast i Bud. Der møtte han ei vakker jente, Mette Cathrina Akselsdatter Wigene, og de var sammen til Rasmus måtte dra videre hjem. Men før han dro forlovet han seg med jenta. Seint på vårparten stod Mette uventet på tunet på Rørhus og tok såkalt «stefnustofa» på Rasmus. Hun hadde med seg vitne og forlangte at Rasmus holdt ord og giftet seg med henne. Dessuten var hun gravid. Og gift ble de.
Men Mette savnet havet oppe på Rørhus og i en sein nattetime, i et gravøl noen år seinere, byttet Rasmus bort garden sin mot en mindre gard på Standal. Slik fikk Mette se havet igjen og slik havnet familien på Standal og fikk dette slektsnavnet. Seinere hentet også andre i Standalfamilien seg ektefeller fra Bud.
Tippoldeforeldrene til Patti Hansen er John Carolus Pedersen Standal og Ragnhild Malene Ellingsdatter Tvergrov. Tipp-tippoldeforeldrene var Peder Rasmussen Standal og Brit Johnsdatter Slettedal. Det var far til baker Peder Standal, John Carolus Pedersen Standal, som flyttet fra Standal til Fyllingen i Langevåg - og siden til Buholmen i Ålesund.
Takk for interessante og utfyllende opplysninger omkring denne ganske så uventa forbindelsen!
SvarSlett