onsdag 17. februar 2010

BorgundMotsetningsfullt er det i dag: Sitte på en topp moderne skole her i Borgund og lære om bruk av sosiale medier. Borgundnavnet oser av historie, kultur - 1000-årige tradisjoner. Men på samme måte som navnet kan spores både i Snorres og langt lenger tilbake enn det - er også utbredelsen noe som er vel verdt å reflektere over: Opprinnelige knyttet til gardsnummer 47, omfattet Borgund gård det som i dag er prestegards- og museumsjord med tilliggende herligheter rundt Klokkersundet og Katevågen.


Borgund representerte først og fremst handelsstedet Kaupangen: Handelsstedet - som i sin tid var det viktigste på Sunnmøre. Også et knutepunkt for trafikken mellom nord og sør og øst og vest. Den tida sjøen var vegen. Datidens Ålesund var Borgund - eller kan hende ikke det: Kan hende var det datidas Moa vi her snakker om: Et "moa" som var stedet der folk møttes, byttet varer, pratet - sørget for at budstikka - datidas blogg - ble sendt videre med viktig og nyttig informasjon. Sørget for at rettsavgjørelser ble offentliggjort, sørget for at større eller mindre kongsemner fikk befestet - eller eventuelt frarøvet - sine ambisjoner.


Men det var før Svartedauden fratok tettstedet sitt befolkningsmessige grunnlag. Da befolkningen noen århundrer seinere tok seg opp igjen, ble det handelsmessige tyngdepunktet på Sunnmøre flyttet: Først Steinvågsundet, siden området omkring Brosundet.


Nå Moa: Borgundnavnet er blitt med på lasset - og dermed navn på skolen som ligger i Fremmerholden.

1 kommentar:

 1. Hei!

  Gratulerer, da er du i gang med blogginga! Ser du har fått til både legge inn bilde og gadgets. Se om du også kan få til å legge inn ettiketter/tags på innlegga dine. Det forenkler gjennfinning. Dette finner du når du redigerer/skriver et innlegg neders til høyre i et lite felt. Skriv inn ord som du vil skal kunne finnes igjen med komma mellom. Senere finner du de samme orda igjen for neste gang.

  Har du forsøkt å legge inn en kommentar og følge noen andres kursblogg?

  Lykke til videre!

  Mvh Frøydis

  SvarSlett