fredag 20. august 2010

Ny utstilling ved Godøy Kystmuseum

Utsnitt av den nye fiskeriutstillinga.


Det finnes fortsatt dem som påberoper seg å vite noe om Sunnmøres historie uten å ha besøkt museet på Godøya utenfor Ålesund. Heldigvis blir disse færre og færre for hvert år som går. Og vi som må betegnes som museumsfriks, håper jo at denne kategorien vil forsvinne totalt om ikke så altfor lenge...

Men fremdeles finnes de altså. Og til allmenn orientering kan følgende opplyses: Godøy Kystmuseum kan by på flere temautstillinger. Ikke minst utstillinga på loftet, om Godøy-samfunnet under andre verdenskrig, gir et  nært innblikk i den innsats som ble utøvd i dette "småsamfunnet i storkrig." Begivenheter på land og sjø er tett vevd sammen med opplysninger om hvem de var, disse som tok del i kampen  da okkupanter festet sitt grep også om vårt område av verden. Ikke minst beretninger om sjøfolk i krig, gjør inntrykk. Her knyttet til de som satt hjemme - i årelang uvisse om skjebnen til sine nærmeste.


På vestsida av museumsbygget er den gamle los-stova kommet på plass - og er i ferd med å bli innredet. Los-stova bidrar til å bygge opp om den maritime profilen ved Godøy Kystmuseum.

Et besøk i kjelleretasjen i hovedbygget bidrar til å forsterke dette inntrykket. Her har presentasjonen av lokal fiskerihistorie fått seg ei skikkelig ansiktsløftning det siste året. Utstillinga gir innblikk i hvorledes folk har livberget seg gjennom århundrene, i dette lille øysamfunnet ytterst ut mot storhavet.

Fjernt for stadig flere, slike tema som her presenteres, selv om de ikke ligger langt tilbake i tid. Derfor er vår forståelse av fortida, og, ikke minst, fascinasjonen over den, helt avhengig av at museumsutstillinger tilbyr knagger der sammenhenger synliggjøres. På Godøy Kystmuseum finnes opptil flere slike - og er derfor vel verdt å oppsøke.

Mer om Godøy Kystmuseum finnes på http://www.godoy.kystmuseum.no/

Det fiskerihistorisek modus som preger denne blogg for tida - fortjener også et musikalsk uttrykk. Her er "Fisherman's Blues:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar