fredag 3. desember 2010

Trenaglen fra "Fox" - Epilog


Trenaglen fra "Fox". (Foto: Ragnar H. Albertsen.)
John Franklin var født i den engelske småbyen Spilsby i Lincolnshire i 1786. Som ett av 12 barn måtte han tidlig ut for å tjene til livets opphold. Og allerede som fjortenåring gikk han inn i den britiske marinen. Her ble Franklin værende, og deltok både i slaget på København red i 1801 og i slaget ved Trafalgar i 1805. I 1820-årene ledet han flere ekspedisjoner som skulle utforske nordkysten av Canada. På den første av disse, Coppermine-ekspedisjonen, døde 11 av 20 deltakere av sult. De andre overlevde ved bokstavelig talt å spise alt som var tilgjengelig - til de ble berget av indianere. Etter dette ble John Franklin kjent som "Mannen som spiste støvlene sine".

Franklin  fikk bitre, men like fullt nyttige, erfaringer av denne tragedien. Hans tro på at sivilisajonen var naturen overlegen, var nok blitt kraftig svekket. Så neste gang han dro avgårde, lot han sølvtøyet bli igjen hjemme, og prioriterte å ta med det som trengtes for å overleve.

Sir John Franklin, på sokkel i sin hjemby.
Denne ekspedisjonen, ned Mackenzie-elva, ble da også  vellykket. Og med den var en stor del av Canadas nordkyst kartlagt.

I 1836 ble Franklin utnevnt til guvernør på Tasmania (Van Diemen's Land), som da var en straffekoloni. På Tasmania ble han til 1844.

Året etter fikk John Franklin det fatale oppdraget: Å kartlegge de siste 500 km av Nordvestpassasjen som enda ikke var utforsket, og bedrive vitenskapelige studier av jordmagnetismen nær den magnetiske nordpol. Den 19. mai stevnet så "The Erebus" og "The Terror" ut Themsen...
                              -----
 Ennå i dag, 165 år seinere, er mye av omstendighetene rundt ekspedisjonen til John Franklin fremdeles uklare. Ulike funn og undersøkelser tyder på at forfrysninger, sykdom og matforgiftning tok livet av samtlige av deltakerne. I tillegg har funn også støttet opp under tidligere teorier om at enkelte måtte ty til kannibalisme i forsøket på å overleve.

Helt opp til i dag har den tragiske skjebnen til John Franklin og hans menn inspirert historikere, forfattere og journalister. Den kjente kanadiske forfatteren Margaret Atwood har utgitt ei barnebok, og skrevet noveller og essays om Franklin-ekspedisjonen. Fjernsynskanalen Discovery viste i 2006 dokumentarfilmen "Franklin's lost Expedition". I 2007 ga forfatteren Dan Simmons ut romanen "The Terror". I juni i år var det premiere i London på teaterstykket Tom's a cold av David Egan; også basert på de samme hendelsene. Og såvel en  kanadisk rose-sort, som et svensk marineskip, er oppkalt etter Franklin.

Tragedien har også inspirert musikere: Den irsk-amerikanske gruppa Nightnoise har, på sitt album" Something of Time", en sang med tittelen The Erebus and the Terror. Sanger som Lady Franklin's Lament og Northwest Passage er andre eksempler.

- Og alt dette har altså trenaglen fra "Fox" etter hvert fortalt meg.

Jeg avslutter beretningen om denne med en versjon av  Lady Franklin's Lament. Versjonen er innspilt av danske Flemming Behrend, og finnes på CD'en "Vi er ravnen", fra 2009:



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar