Trenaglen fra "Fox". (Foto: Ragnar H. Albertsen.) |
Franklin fikk bitre, men like fullt nyttige, erfaringer av denne tragedien. Hans tro på at sivilisajonen var naturen overlegen, var nok blitt kraftig svekket. Så neste gang han dro avgårde, lot han sølvtøyet bli igjen hjemme, og prioriterte å ta med det som trengtes for å overleve.
Sir John Franklin, på sokkel i sin hjemby. |
I 1836 ble Franklin utnevnt til guvernør på Tasmania (Van Diemen's Land), som da var en straffekoloni. På Tasmania ble han til 1844.
Året etter fikk John Franklin det fatale oppdraget: Å kartlegge de siste 500 km av Nordvestpassasjen som enda ikke var utforsket, og bedrive vitenskapelige studier av jordmagnetismen nær den magnetiske nordpol. Den 19. mai stevnet så "The Erebus" og "The Terror" ut Themsen...
-----
Ennå i dag, 165 år seinere, er mye av omstendighetene rundt ekspedisjonen til John Franklin fremdeles uklare. Ulike funn og undersøkelser tyder på at forfrysninger, sykdom og matforgiftning tok livet av samtlige av deltakerne. I tillegg har funn også støttet opp under tidligere teorier om at enkelte måtte ty til kannibalisme i forsøket på å overleve.Tragedien har også inspirert musikere: Den irsk-amerikanske gruppa Nightnoise har, på sitt album" Something of Time", en sang med tittelen The Erebus and the Terror. Sanger som Lady Franklin's Lament og Northwest Passage er andre eksempler.
- Og alt dette har altså trenaglen fra "Fox" etter hvert fortalt meg.
Jeg avslutter beretningen om denne med en versjon av Lady Franklin's Lament. Versjonen er innspilt av danske Flemming Behrend, og finnes på CD'en "Vi er ravnen", fra 2009:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar